måndag 26 januari 2015

Ull och ylle - kort kärleksförklaring och lite skötselråd.

Ull är ett fantastiskt material. Vare sig det är stickat, vävt eller som en fäll så har det så många bra egenskaper att det känns knäppt att inse att garderoben har på tok för få plagg av ylle. Det finns givetvis en himla massa fler ylliga sätt att slöjda användbara plagg och föremål, men jag vill hävda att de där tre är de vanligaste.

Ull värmer - fluffigt stickad tröja behåller ett värmande lager luft och är perfekt i vinterkyla. Tunnare ylletrikå närmare kroppen, grövre stickad utanpå, tätt vävd och valkad längst ut och du kan bosätta dig på Svalbard.

Ull kyler - ett tunt vävt ylle där fibrerna är långa och släta kan vara ett av de svalaste plaggen. Gärna i kombination med ett lager linne under. Om du dessutom fuktar linnet och tar yllet utanpå så får du kläder som funkar lite som en kylväska, fast det andas.

Ull skyddar - fin len ull som har kvar mycket av sitt naturliga fett, lanolin, skyddar ömtålig hud mot uttorkning. Perfekt till små barn och känslig hy. Till de små barnen är det dessutom så bra eftersom det inte värmer för mycket. Överskottsvärmen kommer krypa ut ur plagget.

Nu - SENASTE NYTT - YLLECHOCK!


Ull är lättskött!
Jo, ni läste rätt. Ull och ylle är lättskött. Om du inte svettas som en galning eller krälar i stoftet var dag så är det världens enklaste material att hålla rent. Häng ut i fuktigt väder över natten, vips så har yllet hämtat sig. saknas fuktigt väder så tar du till stänkflaskan och duschar på lite innan hängning. Oroas du av människors sniffande efter tex svett så blanda i en tesked ättika i ett par dl vatten i stänkflaskan, speja på och upprepa den nattliga vädringsproceduren. Träningskläder typ underställ i ylle som blir genomblöta av svett kan du behålla på i duschen eller skölja upp för hand, ta lite ättika i sista sköljvattnet.
Vid fläckar, fukta och gnugga försiktigt på den med fuktig trasa (lägg annan trasa under för att suga upp fukten och smutsen, här kan galltvålen vara din bästa vän för envisa fläckar av organisk natur. Du är färdig när fläcken inte syns och det brukar gå ganska fort. Låt torka. Om fläcken fortfarande kan anas så gör om övningen.
Fällar läggs ut i snön och borstas med snö, ta sedan in dem i långsamt ökande temperatur för att unvika att själva skinnet blir papprigt och skört. Mattor funkar likadant.

Så - det var ju inte särskilt svårt? Jag hänger hellre ut favoritkofta och kjol under natten än har ett omständigt tvättande, hängande och väntande, som tvättproceduren ser ut med andra material. Och det känns oerhört smart och modernt att slippa slösa på vatten, tvättmedel/kemikalier och tid.

Varsågoda, gott folk. Ut i yllet med er nu!

Ull. Det bästa som finns.

3 kommentarer:

  1. Ja visst är ull underbart, bästa materialet!
    Fast inte den superwashbehandlade, Clara har skrivit bra om det här: http://clarastickar.blogspot.se/2014/10/superwashbehandling-av-ullgarn.html

    SvaraRadera
  2. Ja det är ett fantastiskt material! Som jag brukar säga "ull tvättar sig själv".

    SvaraRadera
  3. Hej! Visst är det fantastiskt Efwa :-)

    Precis, det bästa är ull som har en skonsam behandling från start, det är ju synd att ta bort den goda egenskapen för att göra något tvättbart. Så bakvänt!

    Och en annan läsare som hört av sig på fejjan påpekade en av de glömda grejerna när jag beskrev ullens bästa egenskaper - ull värmer även när det är vått. Fantastiskt bra och åtminstone jag kan känna igen känslan av dyngsura, väldigt tunga yllevantar men utan att direkt vara kall om händerna. Nästan som magi!

    Tack för att ni läser och kommenterar, välkomna åter.

    SvaraRadera